Theo Pastoor
De Echte Bakker

Wist u dat?

 

…. een slap stokbroodje ‘opgepiept’ kan worden?
Ververs stokbrood met een slappe korst door het zo'n 5 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven te leggen.

…. het niet verstandig is om brood in de koelkast te bewaren?
Brood droogt uit in de koelkast. Als u brood lang goed wilt houden, kunt u het beter in het vriesvak bewaren.

…. ongesneden brood langer vers blijft dan gesneden?
En dat niet alleen; ongesneden brood is ook beter in te vriezen. Hoewel dat laatste weer minder handig is als u iedere dag een paar boterhammen uit de vriezer wilt halen.

…. vochtig brood langer vers blijft?
Hoe vochtiger de broodsoort, hoe langer het bewaard kan worden. Roggebrood blijft dus langer vers dan een baquette.

…. dagelijks brood eten gezond is?
Kinderen tot 4 jaar: 1-3 boterhammen per dag;
Tussen 4-12 jaar : 3-5 boterhammen per dag;
Jongeren van 13-21 jaar: 5-8 boterhammen per dag;
Volwassenen: 5-7 boterhammen per dag.

…. bij soep brood hoort?
Brood breekt het ‘vet’. Bovendien is het prettig voor de mond ter afwisseling van de vloeibare soep een stevige hap brood te nemen.

…. brood de belangrijkste leverancier is van de nodige voedingsstoffen is?
Brood blijkt van alle voedingsmiddelen de belangrijkste leverancier van koolhydraten (zetmeel) voedingsvezel, ijzer, koper, magnesium en jodium.

…. brood bij ontdooien in de magnetron in de plastic zak moet blijven zitten?
Bij het ontdooien in de magnetron het brood in de plastic zak laten zitten, om sterke uitdroging te voorkomen.

Word je dik van brood?

Nee, brood is op zichzelf geen dikmaker. Het hangt er wel van af hoeveel brood en welk beleg er wordt gegeten.

Is volkoren brood gezonder?

Brood is een belangrijk leverancier van B-vitamines (met name B1 en B6), ijzer en calcium. Wit- en volkorenbrood bevatten veel van deze waardevolle voedingsstoffen. Volkorenbrood bevat meer voedingsvezel dan witbrood. Daarom is witbrood 'gezond' en volkorenbrood 'gezonder'.

Welke vitamines bevat brood?

Brood is een belangrijk leverancier van B-vitamines, met name B1 en B6. Vitamines komen hoofdzakelijk voor in de zemelen en de kiem van de graankorrel. Volkorenbrood bevat daarom meer vitamines dan witbrood.

Welke mineralen bevat brood?

Mineralen komen van nature in voedingsmiddelen voor. Het lichaam heeft er kleine hoeveelheden van nodig voor allerlei stofwisselingsprocessen. Brood in een belangrijke leverancier van calcium. De bakker voegt het grootste deel van natrium toe in de vorm van zout.

Bevat brood suiker?

Brood bevat slechts 3% suiker. De suiker is ten dele afkomstig van het verwerkte graan. In broodverbetermiddelen kan suiker voorkomen. Vruchtenbroodsoorten bevatten zo'n 12% suiker, afkomstig van de vruchten in het brood.

Wat is een meelverbeteraar?

Een meelverbeteraar is een hulpstof waarmee de molenaar de eigenschappen van de meel verbetert of op constante kwaliteit brengt. Warenwettelijk zijn ascorbinezuur (vitamine C), moutmeel en enzymen in beperkte hoeveelheden toegestaan.

Welke ingrediƫnten bevat brood?

Gewoon brood is samengesteld uit tarwebloem of volkoren tarwemeel, gist, broodzout, water en eventueel broodverbetermiddel. Andere grondstoffen, die in brood verwerkt kunnen zijn: Granen als haver, rogge, maïs en gerst, oliehoudende zaden als gierst, sesamzaad, zonnepitten en lijnzaad Soja, noten, kleuren en vruchten.

Wat zijn gluten?

Gluten zijn tarwe-eiwitten. Gluten zorgen voor de luchtige structuur van brood. In gluten komt een stofje voor, gliadine, waarvoor sommige mensen overgevoelig zijn. Deze overgevoeligheid wordt 'gluten-intolerantie' of 'coeliakie' genoemd en veroorzaakt een darmaandoening. Gluten-intolerantie openbaart zich meestal bij kleine kinderen, die overgaan tot het eten van pap of brood van tarwebloem. De behandeling bestaat uit een glutenvrij dieet. Dit is erg moeilijk te realiseren, omdat in allerlei voedingsmiddelen tarwebloem is verwerkt. In plaats van gewoon brood kan glutenvrij brood worden gegeten.

Wat is broodzout?

Broodzout bestaat uit natruimchloride (gewoon keukenzout), waaraan jodium is toegevoegd. Door jodiumtekort kunnen onder meer schildklierafwijkingen ontstaan. Om jodiumtekort te voorkomen, stelde de Voedingsraad daarom in 1968, via het Broodbesluit, de jodering van broodzout verplicht. Het is nu niet meer verplicht gejodeerd zout in brood te gebruiken. De meeste bakkers doen dat nog wel.

Wat zijn broodverbetermiddelen?

Broodverbetermiddelen zijn samengestelde grondstoffen, die het brood langer vers houden en/of lekkerder maken. Broodverbetermiddelen kunnen bestaan uit vetten, melkproducten, suikers, emulgatoren en enzymen. Er zijn ook broodverbetermiddelen op natuurlijke basis. Deze bestaan uit een mengsel van tarwegluten, melkproducten, suikers, sojacithine en enzymen.

Hoeveel vet zit er in brood?

Brood bevat circa 2% vet. Vijf sneden brood leveren circa 5% van de dagelijkse vetconsumptie. Is het vet in brood dierlijk of plantaardig? Het graan in brood bevat van nature plantaardig vet. Het toegevoegde vet uit een broodverbetermiddel kan van zowel plantaardige (kokos-, palmpit-, of soja-olie) als van dierlijke (visolie, varkensvet of rundsvet) oorsprong zijn.

Bevat brood conserveermiddelen?

Nee, conserveermiddelen zijn in gewoon dagvers brood warenwettelijk niet toegestaan. In houdbare broodsoorten, zoals roggebrood, zijn conserveermiddelen wel toegestaan. Dit moet op de verpakking worden vermeld. Een conserveermiddel is een stof, die bederf van een voedingsmiddel tegengaat en zo de houdbaarheid verlengt.

Theo Pastoor, De Echte Bakker

St. Josephstraat 70
5017 GJ Tilburg
0135425955

Openingstijden

maandag 07:00 - 18:00
dinsdag 07:00 - 18:00
woensdag 07:00 - 18:00
donderdag 07:00 - 18:00
vrijdag 07:00 - 18:00
zaterdag 07:00 - 16:00
zondag Gesloten